Fotky a ochránci ryb na sociálních sítích

Fotky ulovených ryb na sociálních sítích.

Provozuji e-shop s muškařským vybavením a bohužel k tomuto produktu patří i provoz sociálních sítí, jako je Facebook a Instagram. To ještě není nic tak strašného, když se k tomu nepřidají komentáře fanatických ochránců ryb. Snažím se s ulovenou rybou nefotit, protože už samotná činnost fotografování je proti ochraně ryb a bude hodně fotografií nás všech rybářů, které ryby zaplatili životem.

Komentáře pod fotografií typu-držíš ji špatně, jindy máš použít peán při odstranění háčku, nebo ji držíš moc nad vodou, moc doleva moc doprava... prostě za ty roky se těchto komentářů našlo hodně až jsem si říkal, jestli to má cenu řešit a teď naposledy jsem musel odstranit fotku štiky ulovené na jezeru Medard nafocené na kamenech (štiku jsem před focením zabil). Ten člověk o této fotografii nic nevěděl, jen vyhodnotil, že ryby je na kamenech to že byla mrtvá evidentně nevěděl. U vody jsem byl svědkem situace, kdy muškař (závodník) ulovil  na Ohři velkého duháka cca 60 cm, protože chytal na lehkou výbavu nemohl ho vyndat z vody po podebrání byla ryba polomrtvá odnesl ji na břeh a volal fotografa. Večer jsem ho potkal u auta a když jsem se ho ptal proč tu rybu raději nezabil odpověděl, že se nebude fotit s mrtvolou. To že na 80 % to byla stejně mrtvá ryba mu bylo celkem jedno. Chytré komentáře od ochránců ryb, kteří mají weby plné fotek s ulovenou rybou a chvástají se, jak všechno pouští zpět do řeky je fakt hodně.

Jsem rybář jdu na ryby, abych rybu ulovil. Už tato základní moje potřeba způsobuje rybám nepříjemnou situaci a stres. Mám v posledních letech takové svoje pravidlo, že už když rybu zdolávám vím, jestli rybu vezmu domů k večeři nebo ji pustím. Většinu 90 % ryb co fotím jsou ryby, které jsem již do vody nepouštěl, což znamená, že jsem rybu usmrtil. Ulovené ryby, které pouštím nedávám do podběráku a pouštím rybu pod prutem, když je například štika velká je to hodně složité a musíte mít také hodně štěstí, že ryba má nástrahu na okraji klamy a jde dobře vyndat. V úlovkovém lístku mám ročně cca 20 až 30 ulovených ryb ročně. Není to úplně každý rok stejné, třeba letos mám ulovených ryb nula.

Jak je to s tou slavnou ochranou ryb od lidí, co se fotí s rybou a poučují druhé o špatném chování k rybám?  

Popíšu Vám možné varianty:

  1. Ta lepší situace je, když ten ochranář ryb není u vody sám a má kolegu, který mu rybu fotí, když to oba znají je velká šance, že to focená ryba přežije a rybu do podběráku dávat nemusí, nebo mají podběrák na hluboké vodě, ale bohužel to, co vidím u vody je následující postup. Ulovená ryba je podebrána do podběráku odnesena na břeh a rybář volá na kolegu a prosbou o foto, pokus o vyndání nástrahy u štiky to je většinou velká paráda, a to chytám na mušku s jedno háčkem u přívlače jsem na nástraze viděl i dva trojháčky a jedno háček, což je fakt hnus a naprosto brutální chovaní, které je neomluvitelné i když to rybářský řád nezakazuje. No nic pokračujeme dál, celá ta situace zdolání a manipulace s rybou může trvat od 15/20 minut u šikovného rybáře, ale klidně i 45 minut u průměrného rybáře a následně vznikne krásná fotka s rybou co ochránce ryb okomentuje, že ryba plave dál (většinou do věčných lovišť). Co se stalo před tím, než rybu pustil z fotky nepoznáte.
  2. Situace, která je naprosto strašidelná – rybář je na rybách sám a fotí se s rybou na břehu nebo v lodi. Hodně takových fotek vidím s velkou štikou. Rybář musí štiku dát do podběráku vyndat ji nástrahu z tlamy připravit si podmínky pro fotku dát rybu na podložku udělat fotky celá akce u velké ryby může trvat desítky minut, každá ryba se snaží utéct což se fotografovi moc nehodí, tak musí počkat až štika se nebude moct bránit a bude ji moc klidně zvednout a udělat fotku pro svoje sociální sítě.

Jezdím hodně autem tak poslouchám rybářské a narazil jsem na pána co provozuje na Lipně několik rybářských lodí a dělá průvodce rybářům, ten pán se tam prezentoval jako velký ochránce ryb především štik a učil svoje zákazníky lovit štiky na nástrahy s několika trojháky.

Co napsat nakonec. Nechci kritizovat rybáře, že fotí svoje úlovky, ale potřebuji upozornit všechny, kdo fotí ryby a kritizují ostatní, jak to dělají špatně, že porušují rybářský řád – zbytečná manipulace je focení ryb!!!!!

 

Fotogalerie - Fotky a ochránci ryb na sociálních sítích

štika  | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz