Dušan Džugas

Legenda lovu ryb z Karlových Varů, který bohužel už svoji rybářskou cestu uzavřel. Na západě a severu naší země na jeho streamery bylo uloveno hodně ryb od pstruhů až po štiky a candáty. Z jeho vyprávění jsem byl často velmi překvapený, kde všude jeho produkty chytaly úspěšně  taimeny, lososi, lenoky atd.

Poznal jsem ho bohužel už na sklonku jeho života, tak jsem nestihl s ním jezdit na ryby tak často jak bych chtěl, ale i těch několik vycházek bylo velice poučných. Vůbec nepoužíval vysoké holinky ( řeka Ohře ) prostě chodil jen v holinkách pod kolena a skoro nikdy nechodil do vody. Většinou měl u sebe jen 3 streamery v různých barvách a po hodině ukončil rybolov po odlovení 3 duháků ve velikosti nad 40 cm, nebo bohužel i potočáků u těch měl svoji míru 50 cm. Byla to stará škola moc ryby nad svoji vlastní míru nepouštěl. V dnešní době asi nepopulární lovec, ale vzít si rybu od vody pro svoji potřebu v povoleném množství je pro nás v naprosté pohodě. Víc škody nadělají na revírech muškaři s prutem AFTMA2 a vlascem 0,10, kdy každá ryby okolo 30 cm je zdolávána 15 minut a přesto že je puštěna souboj nepřežije, nebo fotografové co povalují ryby po trávě.

Jeho oblíbenou řekou byla Ohře přímo pod přehradou. Na místech u plotu, u stodoly, na rovince a na špičce znal každý kámen v řece. Hodně rád jezdil na starou řeku.

Vázal svoje streamery na pákovém svěráku s nití o průměru 1 mm vůbec nepoužíval bobinu vázal to všechno v ruce a byl naprosto přesný dokonce měl speciálně upravený nehet na levé ruce, aby mohl správně uchytit tělíčko za hlavičku. Když jsem poprvé viděl uvázat jeho streamera, tak to vypadalo že to bude naprosto jednoduché…. No a potom přišla realita.

  1. Barva – musíš si udělat svoje odstíny žluté, zelené, hnědé, oranžové – tohle byl masakr než jsem se to naučil a bylo to aspoň trochu dobré utratil jsem hodně peněz za materiál.
  2. Materiál – musíš umět odstranit tenká zvlněná vlákna od rovných vláken které potřebuješ učil jsem se 2 měsíce třikrát v týdnu a dnes mohu pochlubit že to umím udělat.
  3. Hlavičky a háčky – používal speciální nástroj na ohýbání háčků do požadovaného úhlu a hlavičky mu odléval kamarád z Karlových Varů.
  4. Oči si dělal sám – kreslil je ručně a nejvíc používal žluto-černé oči

Originál Džugas byl jen jeden a tak až to bude na vždy. Zlodějů nápadů a zkušeností je plný internet stačí si prohlédnout české e-shopy, kde se prodávají kopie jeho streamerů, ale jen málo lidí zná historii vzniku zázraku z Karlových Varů.

Fotogalerie - Dušan Džugas

 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz
 | nemecka-auta.cz